Actueel

Thijs en Thijs in de Leydenaer

26 juni 2017

 

Potentiële Nipkowschijfwinnaars in Amsterdam

23 februari 2017 
 

Op maandag 20 februari en woensdag 22 februari trotseerden de leerlingen van havo-4 wind en regen in onze hoofdstad. Voor een project bij Nederlands (in samenwerking met CKV) werken de leerlingen in kleine groepjes aan een korte informatieve documentaire over een boek dat ze gelezen hebben. Elk groepje leest een roman die zich voornamelijk afspeelt in Amsterdam. In de stad hadden de leerlingen de mogelijkheid om scènes te filmen die ze in hun documentaire kunnen verwerken. 
 
De leerlingen gingen niet onvoorbereid op pad. In filmmuseum EYE kregen ze een interactieve en praktische workshop over het maken van korte films. In drie uur leerden ze de fijne kneepjes van het vak. Bewapend met een professionele camera en een geluidshengel mochten de leerlingen zelf aan de slag in het museum. Het resultaat: pareltjes van scènes met mooie close-ups, sfeershots en ‘totaaltjes’. De leerlingen werden aangemoedigd om deze technieken ook in hun eigen documentaire te gebruiken. 
 
Ondanks het slechte weer hebben de leerlingen (en de docenten) erg genoten van deze leerzame en inspirerende dag!

 

Wiskunde wandeling door Leiden

16 februari 2017

Voor het vak wiskunde staan veel scholieren niet bepaald te trappelen. Dus hoe maak je dat vak nou toegankelijker? En als 't even kan ook nog wat leuker? Je zou bijvoorbeeld naar buiten kunnen gaan. Bijvoorbeeld in onze mooie stad Leiden, waar je nu een heuse wiskundewandeling kunt maken. Verslaggever Marc-Robin Visscher liep een stuk van de wandeling met twee leerlingen van het Vlietland College en één van de makers.

Verslaggever Marc-Robin radio NPO 1), Isabella, Iris en een van de makers van de wandeling.

http://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/onderwerpen/395965-wiskunde-in-de-leidse-buitenlucht
Doen! Bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie meer info

ESN NORDIC WINTER ACTIVITIES 2017

16 februari 2017

Deze week zijn vijf leerlingen uit de HAVO-afdeling onder leiding van mevrouw Ellen Vroon in het kader van een uitwisselingsprogramma van ESN (European School Network) op bezoek in Nokia Finland. Nokia is één van onze zusterscholen uit het ESN-samenwerkingsverband. Nokia heeft onze leerlingen en docent uitgenodigd en gehuisvest. De andere organiserende scholen zijn Ylöjärvi, Valkeakoski en Kangasala. De andere participerende scholen komen uit Amersfoort, Boedapest en Gignac. Kortom: het is een gezellige internationale bedoening.

De groep is zondag veilig aangekomen. Op de eerste dag hebben ze geschaatst op een binnenbaan, “ge-6-persoons-skied” (zie foto), en gesleed op een snel speed slee. Op dinsdag stond skiën op het programma.
Mevrouw Vroon vertelde dat ze op dag één een lunch op school kregen en een rondleiding: de school is prachtig.
Verder op het programma staan activiteiten als ijszwemmen, sauna, maar ook twee dagen op school met een workshop over de 100-jarige onafhankelijkheid van Finland en presentaties van onze leerlingen over het Vlietland College, Nederland en de Nederlandse perceptie van Finland in de media.
Ook Wies van der Peet en Nerea Slebos Perez (A6) zijn op dit moment in Nokia Finland. Zij zijn op een individuele uitwisseling met hun gastgezin leerling die zij hier in september hebben ‘gehost’ tijdens het ESN Music Camp op het VLC.

De wereld is klein met ESN!

 

Langlaufen in Winterberg!

3 februari 2017

Na maanden van voorbereiden was het zaterdag 28 januari dan zover. Langlaufen in Winterberg. Meer dan 100 leerlingen uit verschillende jaarlagen hadden zich voor deze reis opgegeven en het beloofde mede dankzij het mooie weer een hele fijne dag te worden. Op tijd vertrokken we uit Leiden en rond half elf kwamen we aan in Duitsland.
Na het uitzoeken van de spullen en het maken van de groepsfoto konden we op zoek naar de loipes. Daar bleek dat het aantrekken van de latten de grootste uitdaging was. Met hulp van begeleiders en klasgenoten konden de groepjes vervolgens een eigen route kiezen. Dat het bij het langlaufen vooral om de gezelligheid gaat mag hopelijk wel blijken uit de film en alle foto's. Na het eten van een echte Duitse curryworst en een bord patat werd de reis naar Leiden weer ingezet. Vele ervaringen rijker vielen er hier en daar een paar oogjes dicht. Rond half twaalf kwamen we weer veilig aan op school. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag!

Meer langlauf foto's in ons fotoboek

 

Voorleeswedstrijd brugklassen

20 januari 2017


Op vrijdagochtend 20 januari vond in de aula de finale van de voorleeswedstrijd Read2me plaats. De brugklasleerlingen hadden tijdens de lessen Nederlands een fragment gekozen en dit voorgedragen aan hun klasgenoten. Uit elke klas was een winnaar gekozen, uit AH1C zelfs twee. Tussen de laatste toetsen in de toetsweek werd in de aula een schoolwinnaar gekozen. Hiervoor nemen Annemiek Fruitema en Jeroen Ernst (bibliotheek Leiden) plaats achter de jurytafel. Verschillende fragmenten uit diverse boeken werden er gelezen. Zo las Oumaima uit A1A voor uit het boek ‘Kippenvel’ en lazen Evi (HM1F) en Luna (HM1E) voor over het thema kanker uit de boeken ‘Pijnstillers’ en ‘Achtste groepers huilen niet’. De twee heren uit 1C, Wouter en Mels, hadden een kort verhaaltje uit een verhalenbundel, Reggy (HA1B) las voor uit ‘Joël’ van Carry Slee en de winnares, Mayke van Laar, kwam uit HM1D met het boek ‘Gips’ van Anna Woltz. Alle winnaars kregen een boekenbon van tien euro en de winnares eentje van vijftien euro. Mayke gaat nu door naar de Leidse finale die wordt gehouden in de week voor de voorjaarsvakantie. Hieraan doen nog drie andere middelbare scholen mee. Laten we duimen voor Mayke! De sectie Nederlands vond het een leuk project, met een geslaagde finale.