Actueel

ESN MUSIC CAMP - Finland

12 oktober 2017

Afgelopen zondag ben ik met 4 leerlingen in het vliegtuig gestapt. 
We zijn deze week namelijk (8 t/m 13 oktober) te gast op een school in Nokia (Finland). 
Deze muzikale en culturele uitwisseling heb ik voor onze school-  die aangesloten is bij het ESN network (met Anne van der Geest als coördinator voor ESN) -  2 keer mogen organiseren. Nu word ik met 4 leerlingen door de Finnen uitgenodigd voor een tegenbezoek. 

Welke Nederlandse ingrediënten nemen we mee 
1.   Een grote dosis muzikaliteit en 5 songs in diverse genres.              
2. Grote intrinsieke motivatie van de leerlingen 3. Openheid en bereidheid om te onderzoeken, te ervaren en ervaringen uit te wisselen (een heel belangrijk item voor onze jongeren in Europa!!) 4. Een onderzoekende geest: ik heb me een beetje ingelezen en lees dat de Finnen zo hoog scoren op de Europese onderwijsladder. Hoe doen ze dat toch : zoveel rendement behalen. Ik hoop ze toch een paar geheimen te kunnen ontfutselen. 
De meerwaarde van ESN Music Camp is groot. Het is een financiële investering die zichzelf terugbetaalt: het is een internationaal educatief- muzikaal project met duidelijk omschreven doelstellingen. 
Leerlingen hebben tijd geïnvesteerd (we hebben repetities in grote pauzes), leerlingen en docent kijken letterlijk en figuurlijk over hun eigen grenzen heen, doen nieuwe ervaringen op, maken kennis met leerlingen uit een totaal ander land, wisselen informatie uit, maken kennis met een andere muzikale traditie, met een andere lifestyle/way of living. 

 

 


Isabella de Munck wint met troonrede over duurzame kleding

22 september 2017


Schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede 2017 is maandagavond 18 september gewonnen door Isabella de Munck uit Leiden. Haar alternatieve troonrede gaat over duurzame kleding.

De scholiere van het Vlietland College in Leiden heeft een plan bedacht om de duurzaamheid van kledingstukken voor de consument inzichtelijk te maken én om bedrijven te stimuleren duurzamer te produceren. De Munck wint een VIP-rondleiding door de Tweede Kamer waarbij ze haar plan aan verschillende politieke partijen mag toelichten.

Keurmerk op het kledinglabel
De Munck wil een overkoepelend keurmerk voor duurzame kleding. In tegenstelling tot verschillende andere kledingkeurmerken, wil De Munck dat dit keurmerk op het kledinglabel terechtkomt. Hierdoor wordt het voor de consument makkelijker om te kiezen voor duurzaamheid. Het aantal sterren bij het keurmerk geeft de mate van duurzaamheid aan. Hierdoor wil De Munck kledingfabrikanten aansporen mens- en milieuvriendelijker te produceren.

Jurycommentaar
De jury, onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, prees De Munck om de presentatie van haar onderwerp en haar originele insteek. Over duurzaamheid wordt veel gesproken, maar De Munck maakt dit grote onderwerp in haar troonrede meteen klein en behapbaar. Ook de manier waarop De Munck de kritische vragen uit het publiek beantwoordde, oogstte lof. “Met het geloof in jouw idee verdien je een heel leger aan experts om jou te helpen met dit grote onderwerp,” aldus jurylid Walter Freeman van het Nederlands Debat Instituut.

In haar troonrede legt De Munck de verantwoordelijkheid zowel bij bedrijven als bij de toehoorders. Haar troonrede eindigde met de aansporing: “Aan het werk!” De jury heeft haar oproep gehoord en helpt De Munck nu verder: zij mag binnenkort aanschuiven bij verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer om haar plan te bespreken.

Publieksprijs
De publieksprijs ging dit jaar naar Roos Janssen en Jody Otten van de Tienerpartij uit Oosterhout. Zij stelden voor minderjarige kinderen in heftige scheidingszaken het recht te geven op een eigen advocaat. Op dit moment kan de rechter een curator aanstellen als de belangen van het kind in het geding komen, maar deze curator houdt vooral de belangen van het gezin in het oog. Janssen en Otten vinden dat kinderen een eigen advocaat moeten kunnen inschakelen als hun belangen lijnrecht tegenover die van hun ouders staan. De publieksprijs bestaat uit een rondleiding door de Tweede Kamer en een cadeaubon.

Veel troonredes over een optimistischer samenleving
ProDemos ontving 86 troonredes uit heel Nederland. Veelvoorkomende thema’s waren duurzaamheid, zorg en ideeën voor het onderwijs. Dit jaar deden opvallend veel jongeren mee. Op verschillende scholen is Pimp de Troonrede inmiddels vast onderdeel van het programma maatschappijleer of maatschappijwetenschappen.

De troonredes van alle vijf de finalisten zijn op onze website te downloaden: www.prodemos.nl/pimpdetroonrede.

Over Pimp de Troonrede
De schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door ProDemos. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa.

Pimp de Troonrede wordt georganiseerd in samenwerking met het Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en het Prinsjesfestival. Stichting Prinsjesfestival organiseert in aanloop naar Prinsjesdag feestelijke en inhoudelijke activiteiten in Den Haag.

 

Thijs en Thijs in de Leydenaer

26 juni 2017

 

Potentiële Nipkowschijfwinnaars in Amsterdam

23 februari 2017 
 

Op maandag 20 februari en woensdag 22 februari trotseerden de leerlingen van havo-4 wind en regen in onze hoofdstad. Voor een project bij Nederlands (in samenwerking met CKV) werken de leerlingen in kleine groepjes aan een korte informatieve documentaire over een boek dat ze gelezen hebben. Elk groepje leest een roman die zich voornamelijk afspeelt in Amsterdam. In de stad hadden de leerlingen de mogelijkheid om scènes te filmen die ze in hun documentaire kunnen verwerken. 
 
De leerlingen gingen niet onvoorbereid op pad. In filmmuseum EYE kregen ze een interactieve en praktische workshop over het maken van korte films. In drie uur leerden ze de fijne kneepjes van het vak. Bewapend met een professionele camera en een geluidshengel mochten de leerlingen zelf aan de slag in het museum. Het resultaat: pareltjes van scènes met mooie close-ups, sfeershots en ‘totaaltjes’. De leerlingen werden aangemoedigd om deze technieken ook in hun eigen documentaire te gebruiken. 
 
Ondanks het slechte weer hebben de leerlingen (en de docenten) erg genoten van deze leerzame en inspirerende dag!

 

Wiskunde wandeling door Leiden

16 februari 2017

Voor het vak wiskunde staan veel scholieren niet bepaald te trappelen. Dus hoe maak je dat vak nou toegankelijker? En als 't even kan ook nog wat leuker? Je zou bijvoorbeeld naar buiten kunnen gaan. Bijvoorbeeld in onze mooie stad Leiden, waar je nu een heuse wiskundewandeling kunt maken. Verslaggever Marc-Robin Visscher liep een stuk van de wandeling met twee leerlingen van het Vlietland College en één van de makers.

Verslaggever Marc-Robin radio NPO 1), Isabella, Iris en een van de makers van de wandeling.

http://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/onderwerpen/395965-wiskunde-in-de-leidse-buitenlucht
Doen! Bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie meer info

ESN NORDIC WINTER ACTIVITIES 2017

16 februari 2017

Deze week zijn vijf leerlingen uit de HAVO-afdeling onder leiding van mevrouw Ellen Vroon in het kader van een uitwisselingsprogramma van ESN (European School Network) op bezoek in Nokia Finland. Nokia is één van onze zusterscholen uit het ESN-samenwerkingsverband. Nokia heeft onze leerlingen en docent uitgenodigd en gehuisvest. De andere organiserende scholen zijn Ylöjärvi, Valkeakoski en Kangasala. De andere participerende scholen komen uit Amersfoort, Boedapest en Gignac. Kortom: het is een gezellige internationale bedoening.

De groep is zondag veilig aangekomen. Op de eerste dag hebben ze geschaatst op een binnenbaan, “ge-6-persoons-skied” (zie foto), en gesleed op een snel speed slee. Op dinsdag stond skiën op het programma.
Mevrouw Vroon vertelde dat ze op dag één een lunch op school kregen en een rondleiding: de school is prachtig.
Verder op het programma staan activiteiten als ijszwemmen, sauna, maar ook twee dagen op school met een workshop over de 100-jarige onafhankelijkheid van Finland en presentaties van onze leerlingen over het Vlietland College, Nederland en de Nederlandse perceptie van Finland in de media.
Ook Wies van der Peet en Nerea Slebos Perez (A6) zijn op dit moment in Nokia Finland. Zij zijn op een individuele uitwisseling met hun gastgezin leerling die zij hier in september hebben ‘gehost’ tijdens het ESN Music Camp op het VLC.

De wereld is klein met ESN!

 

Langlaufen in Winterberg!

3 februari 2017

Na maanden van voorbereiden was het zaterdag 28 januari dan zover. Langlaufen in Winterberg. Meer dan 100 leerlingen uit verschillende jaarlagen hadden zich voor deze reis opgegeven en het beloofde mede dankzij het mooie weer een hele fijne dag te worden. Op tijd vertrokken we uit Leiden en rond half elf kwamen we aan in Duitsland.
Na het uitzoeken van de spullen en het maken van de groepsfoto konden we op zoek naar de loipes. Daar bleek dat het aantrekken van de latten de grootste uitdaging was. Met hulp van begeleiders en klasgenoten konden de groepjes vervolgens een eigen route kiezen. Dat het bij het langlaufen vooral om de gezelligheid gaat mag hopelijk wel blijken uit de film en alle foto's. Na het eten van een echte Duitse curryworst en een bord patat werd de reis naar Leiden weer ingezet. Vele ervaringen rijker vielen er hier en daar een paar oogjes dicht. Rond half twaalf kwamen we weer veilig aan op school. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dag!

Meer langlauf foto's in ons fotoboek

 

Voorleeswedstrijd brugklassen

20 januari 2017


Op vrijdagochtend 20 januari vond in de aula de finale van de voorleeswedstrijd Read2me plaats. De brugklasleerlingen hadden tijdens de lessen Nederlands een fragment gekozen en dit voorgedragen aan hun klasgenoten. Uit elke klas was een winnaar gekozen, uit AH1C zelfs twee. Tussen de laatste toetsen in de toetsweek werd in de aula een schoolwinnaar gekozen. Hiervoor nemen Annemiek Fruitema en Jeroen Ernst (bibliotheek Leiden) plaats achter de jurytafel. Verschillende fragmenten uit diverse boeken werden er gelezen. Zo las Oumaima uit A1A voor uit het boek ‘Kippenvel’ en lazen Evi (HM1F) en Luna (HM1E) voor over het thema kanker uit de boeken ‘Pijnstillers’ en ‘Achtste groepers huilen niet’. De twee heren uit 1C, Wouter en Mels, hadden een kort verhaaltje uit een verhalenbundel, Reggy (HA1B) las voor uit ‘Joël’ van Carry Slee en de winnares, Mayke van Laar, kwam uit HM1D met het boek ‘Gips’ van Anna Woltz. Alle winnaars kregen een boekenbon van tien euro en de winnares eentje van vijftien euro. Mayke gaat nu door naar de Leidse finale die wordt gehouden in de week voor de voorjaarsvakantie. Hieraan doen nog drie andere middelbare scholen mee. Laten we duimen voor Mayke! De sectie Nederlands vond het een leuk project, met een geslaagde finale.