Vwo op het Vlietland College 


Op het Vlietland College is het vwo een kleine, overzichtelijke afdeling. Dat
heeft zo z’n voordelen. Docenten kennen de leerlingen goed en de lijntjes zijn kort. Je wordt dus gezien en geholpen of gestimuleerd als dat nodig is. 

 

Academische vaardigheden 

In de eerste twee jaar van het vwo werk je naast de ‘normale’ lessen iedere week een dubbel lesuur aan je Academische Vaardigheden. Zo leer je al vroeg te denken als een echte wetenschapper. Hoe zet je een goed onderzoek op? Hoe stel je de juiste, kritische vragen? Hoe werk je effectief samen? Hoe presenteer je een onderzoek mooi? Iedere periode is minstens een vak op deze 'andere' manier aan het werk. 

Klas 3: specialiseren en combineren

In klas 3 kies je een aantal minoren. Dit zijn korte reeksen van minicolleges en eigen onderzoekjes die je kennis leren maken met uiteenlopende wetenschapsrichtingen. Specialisaties voor later die je helpen kiezen wel of niet verder te gaan in een richting. Verschillende vakken komen samen tijdens het Big History project, waarbij je vanuit meerdere disciplines datzelfde onderwerp benadert.

Uniek

Uniek op het Vlietland College is dat leerlingen voor 4 vwo nog niet het uiteindelijke vakkenpakket hoeven te kiezen. Je kiest eerst een richting (Natuur of Maatschappij), voordat je een definitieve profielkeuze moet maken. Dat geeft je wat meer tijd en mogelijkheden om te ontdekken welk profiel het beste bij je past. Het levert ook de mogelijkheid om pas in klas 4 je wiskunde-examenvak te kiezen. Dat is heel fijn, want juist die keuze is een lastige en heel belangrijke.

Vwo Plus 

Voor extra gemotiveerde werken we nauw samen met twee initiatieven van de Universiteit Leiden:
Pre-University College  - leerlingen volgen naast school een vooropleiding aan de universiteit die een diploma kan opleveren dat de leerling vrijstelt van loting voor een vervolgstudie. 
Pre-University Classes  -leerlingen kunnen colleges van wetenschappers volgen op de universiteit.

Het Honours Program van het Vlietland College is een reeks inspirerende colleges van wetenschappers die naar school komen. Het Honours Program is voor een selecte groep leerlingen uit de klassen 4, 5 en 6. 

Meer informatie of vragen

Heb je vragen over het vwo? Neem dan contact op met afdelingsleider Inger Klijnhout: kly@vlietlandcollege.nl

Bekijk ook
> Vwo Uniek - de punten die het vwo op het Vlietland College uniek maken
> Cambridge Engels - voor leerlingen die talent hebben voor Engels  
> Handige documenten voor vwo-leerlingen (pta's, bevorderingsnormen, etc.)