Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie. Toestaan

Nieuws

Het VLC leest!

Misschien heeft u het al gehoord van uw zoon of dochter, maar sinds een aantal dagen wordt er op het Vlietland College meer gelezen. Iedere les beginnen onze leerlingen met vijf minuten stillezen in een mooi boek. Bij alle vakken: van Nederlands tot wiskunde en van Engels tot biologie. 

Veel leesmeters maken

Dit leesoffensief is een van de speerpunten uit het nieuwe taalbeleid van het Vlietland College. De taalvaardigheid (en leesvaardigheid in het bijzonder) van Nederlandse jongeren gaat erg achteruit, als we de diverse wereldwijde onderzoeken mogen geloven. Met het taalbeleid willen we onze leerlingen weer beter maken in taal. Veel lezen is daar een wondermiddel voor. Door veel te lezen gaan onderwijsprestaties bij álle vakken vooruit, zo blijkt uit verschillende studies. Bovendien vergroot de  woordenschat van leerlingen, krijgen ze een beter taalgevoel (ook als ze iets moeten schrijven) en kunnen ze beter meepraten over de wereld om zich heen. 

Boekenlegger

Door vijf minuten per les te lezen, lezen leerlingen gemiddeld een half uur per dag en dus tweeënhalf uur per week! Omdat we het bij alle vakken doen, ontstaat er een leesroutine, die leerlingen (hopelijk) stimuleert om ook thuis eens verder te lezen in het boek. Daarnaast laten we hiermee zien dat we lezen belangrijk (en leuk!) vinden op het hele Vlietland College. Onze leerlingen krijgen deze week een mooie VLC-boekenlegger waar tips op staan om een goed boek te kiezen. 

Meer taalbeleid

Het nieuwe taalbeleid omvat meer acties die we komende jaren in fases gaan inzetten. Een greep uit de plannen: leerlingen gaan ook meer lezen uit kranten en tijdschriften, docenten volgen bijscholing over taal in de les, leerlingen uit klas 1 en 3 doen een taalvaardigheidstoets (en worden bijgespijkerd waar nodig) en er komen taalambassadeurs op school. We houden jullie op de hoogte!terug