Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie. Toestaan

Begeleiding op school


Het is belangrijk dat je je op school goed en veilig voelt.  Daar proberen we op het Vlietland College dan ook alles aan te doen. Het begint allemaal bij de mentor.
 

Mentor

Elke klas heeft een eigen mentor, soms zelfs twee. Bij je mentor kun je terecht met al je vragen en problemen.  Heb je moeite met de lesstof? Voel je je niet thuis in de klas? Of loopt het thuis niet lekker?  De mentor is altijd je eerste aanspreekpunt. Als je mentor je niet kan helpen, dan zal hij ervoor zorgen dat je bij iemand anders terecht kunt.
 

Tutoren

Je kunt ook altijd een beroep doen een van je tutoren. Dat zijn bovenbouwleerlingen die precies weten hoe het werkt op school. Ze kunnen je helpen met je schoolwerk maar ook met andere problemen en vragen.  Het voordeel van tutoren is dat ze precies snappen wat jou als (brugklas)leerling bezighoudt. Zij liepen nog niet zo lang geleden tegen dezelfde dingen aan.
 

Huiswerkbegeleiding

Met welk vak moet ik beginnen? Hoe leer ik een paragraaf aardrijkskunde of geschiedenis?  Hoeveel tijd heb ik nodig voor het leren van een toets? Huiswerk dus. Is het allemaal nieuw voor je, dan kan het wennen zijn. Geen zorgen, we hebben een korte cursus waarin je leert hoe je je huiswerk het beste kunt aanpakken.

 

DeBijlesStudent

Heb je moeite met bepaalde vakken?  Kun je het niet opbrengen om steeds je huiswerk te maken? Dan is DeBijlesStudent waarschijnlijk een goede oplossing. De naam zegt het al, je krijgt hulp van studenten. Dat gebeurt op het Vlietland College, op vaste tijden. De studenten  helpen je bij het leer- en maakwerk en houden precies bij hoe het met je gaat. Wil je meer weten? Check: > DeBijlesStudent Vlietland College

 

Training efficiënt en ontspannen leren

Het is niet erg als je een beetje gespannen bent voor een toets. Maak je je heel erg druk, dan heb je waarschijnlijk last van faalangst. Dat is vervelend, maar geen paniek. Er is wat aan te doen, soms zelfs al op korte termijn.  Als je denkt dat je té gespannen bent voor toetsen, dan kun je je aanmelden bij Mevr. Schoenmakers.  Zij kijkt of je inderdaad last hebt van faalangst en helpt je verder.


Remedial Teaching

Heb je moeite met leren, plannen, organiseren of begrijpend lezen, of is je handschrift hard aan verbetering toe, dan kunnen we de hulp van een remedial teacher inroepen. Dat is een speciale leraar voor leerlingen met dit soort ‘problemen’. Je krijgt dan ongeveer 5 keer 'les', in een klein groepje of alleen.

Heb je dyslexie hebt, dan vind je het misschien fijn dat teksten aan je worden voorgelezen, dat de woorden die je intypt voorgelezen worden en dat je hulp krijgt bij het schrijven van moeilijke woorden. Daar is een computerprogramma voor, dat heet Kurzweil. Als je dat wilt proberen, kan een remedial teacher je daar mee helpen. Je krijgt dan gelijk allerlei leertips. 

Extra tijd

Als je last hebt van dyslexie, dyscalculie, AD(H)D, autisme of andere problemen die leren en toetsen lastig maken. Dan kun je in aanmerking komen voor extra faciliteiten. Daarmee bedoelen we dat je langer over toetsen mag doen. Let op, het geldt niet voor iedereen met leerproblemen. We bekijken van geval tot geval of het nodig is.
 

Veilig schoolklimaat

De school moet een plek zijn waar je je veilig voelt en je je zichzelf kunt zijn. Daarom hebben we op Het Vlietland College duidelijke regels en afspraken gemaakt over hoe we met elkaar omgaan. We hebben ze op papier gezet, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Behalve schoolregels hebben we een apart pestprotocol en een protocol ‘Social media-gebruik’. Omdat we pesten een belangrijk onderwerp vinden hebben we een pestcoördinator.


Commissie ondersteuning (intern)

Spelen er dingen die verder gaan en die ingrijpen in je leven, dan is er de commissie Ondersteuning.   Soms kunnen de vier vertrouwenspersonen uit die commissie je helpen. Lukt dat niet, dan zal de commissie externe hulp adviseren. De commissie ondersteuning werkt nauw samen met diverse hulpverleningsinstanties, zoals het Jeugdengezinsteam.