Bij ons op school begint elke les met vijf minuten lezen, soms iets langer. Je leest in stilte een boek dat je zelf hebt uitgekozen. Dat kan een spannend boek zijn, maar ook een boek over vulkanen, ontdekkingsreizen of het heelal. Je begint de les dus ontspannen en dat is mooi meegenomen.
Lezen vergroot je woordenschat, zorgt ervoor dat je beter kunt schrijven en spellen. En: het vergroot je kennis van de wereld en van de vakken die je op school krijgt. Lezen helpt je dus vooruit, op de korte termijn maar ook op de lange termijn. Het blijkt dat mensen die veel lezen later beter terecht komen.
Lezen ontspant ook en brengt je naar plekken, gedachten en levens die anders voor je verborgen zouden blijven. Het verbreedt je horizon en stimuleert je verbeelding. Dat is op zichzelf al prettig, maar je kunt er later ook in je werk en in het gewone leven je voordeel mee doen. Lezen brengt je verder.
Maar taal is meer dan lezen. We helpen onze leerlingen ook met hun taalverzorging. Op toetsen geven we bijvoorbeeld vaak een taalbonus: bonuspunten als je je antwoord netjes en foutloos formuleert. Daarvoor mogen leerlingen gebruikmaken van de Taalkaart van het Vlietland College. Een handig spiekbriefje met uitleg over de meest gemaakte taalfouten op school. Hiermee stimuleren we het taalbewustzijn van leerlingen: taal is niet alleen belangrijk bij Nederlands, maar ook bij andere vakken.
Het Vlietland College is door het Ministerie van Onderwijs geselecteerd als ‘Expertiseschool’ op het gebied van taal. Als het gaat om taalbeleid, zijn wij het goede voorbeeld voor andere middelbare scholen in Nederland. Taal leeft bij ons op school en we stralen met z'n allen uit dat we het leuk én belangrijk vinden.