Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie. Toestaan

De brugklas 


De eerste klas heet op onze school de brugklas. Maar in welke brugklas kom je? Dat hangt af van het advies van jouw juf of meester van groep 8. We hebben een mavo/havo-brugklas, een havo/vwo-brugklas, een vwo-brugklas. 
 

In de klas met je vrienden of vriendinnen?

Heb je op de basisschool een goede vriend of vriendin? Of heb je een vriendengroep? Dan hoop je natuurlijk dat zij ook naar het Vlietland College gaan! Als dat zo is, willen jullie vast graag bij elkaar in de klas komen. Je kunt dat op het aanmeldformulier schrijven. Dan proberen we dat te regelen.

Eigen mentor

Alle brugklassen hebben een eigen mentor. De mentoren zorgen samen met de leerlingen dat de sfeer in de klas goed is. En de mentor begeleidt je bij de aanpak van verschillende vakken. Je kunt ook altijd met je vragen bij de mentor terecht. De mentor is dus eigenlijk je “eigen” juf of meester, zoals je dat op de basisschool gewend bent!

Wat doen we in de eerste schoolweek?

De eerste schooldag ben je misschien een beetje zenuwachtig. Maar dat gaat gauw over!  Omdat de school voor iedereen nieuw is en velen elkaar nog niet kennen, gaan we vroeg in het schooljaar op brugklaskamp. Door allerlei sportieve en verrassende uitdagende opdrachten samen uit te voeren, leer je je klasgenoten en je mentor heel snel kennen. 

De eerste lesdag

Op de eerste lesdag heb je nog geen echte lessen. De mentor bereidt je klas dan voor op alle schoolse zaken: rooster, lokalen, spullen die je mee moet nemen, enz. De rest van de eerste week ben je op kamp. Na de kennismakingsdagen ben je helemaal klaar om de eerste lessen te gaan volgen. 

Welke vakken en leraren krijg ik?

Je krijgt misschien veel vakken die je nog nooit hebt gehad. Sommige vakken lijken op de vakken die je nu ook krijgt, maar ze heten hier anders. Ook heb je voor ieder vak een andere leraar.

Krijg ik veel huiswerk?

Bijna elke les krijg je tijd om aan je schoolwerk te beginnen; daarnaast krijg je huiswerk mee. Je hebt minder thuis te doen, als je in de klas goed hebt doorgewerkt. In de eerste weken wordt er natuurlijk rekening met je gehouden en bouwen we de hoeveelheid langzaam op! Uiteindelijk moet je rekening houden met gemiddeld 1,5 uur huiswerk per dag.
 

Vragen of meer informatie over de brugklas

Heb je vragen over de brugklas?
Neem dan contact op met afdelingsleider brugklassen en HAtheneum Jolie van den Heuvel: (heu@vlietlandcollege.nl).