Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie. Toestaan

Unesco-school  


Op het Vlietland College staat maatschappelijke verantwoordelijkheid centraal. Wij geloven in de kracht van een inclusieve samenleving, waar ruimte is voor iedereen en waar we samen werken aan een betere wereld. Dit zie je terug in alles wat we doen: van onze feestelijke Paarse Vrijdag-vieringen tot de inspirerende Wereldweken en onze waardevolle samenwerkingen met maatschappelijke partners.


Wat is een Unesco-school? 

Om onze maatschappelijke visie verder te versterken en uit te dragen, zijn we in het schooljaar 2024-2025 met trots aspirant-lid geworden van het Unesco-scholennetwerk. UNESCO-scholen vormen samen een wereldwijd netwerk van meer dan 11.000 scholen. Ze dragen de thema’s vrede, duurzaamheid, mensenrechten, culturele diversiteit en wereldburgerschap uit in hun waarden en integreren ze in hun onderwijs. 

Waarom een Unesco-school?

Als aspirant-lid van het Unesco-scholennetwerk dragen wij actief bij aan de missie: “Since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed.”

Onze leerlingen worden niet alleen voorbereid op een examen, maar ook op hun rol als betrokken wereldburgers. Ze leren kritisch denken, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen – kwaliteiten die bijdragen aan een inclusieve, vreedzame en duurzame samenleving, lokaal én wereldwijd.

Unesco-thema’s op het Vlietland College

Bij ons worden de Unesco-thema’s niet alleen in de lessen behandeld, maar ook groots gevierd en beleefd tijdens onze Wereldweken. Drie keer per jaar staat er een centraal thema in de spotlight. Denk aan inspirerende gastsprekers, creatieve workshops en uitdagende opdrachten die onze leerlingen bewust maken van hun rol in de wereld.

De thema’s van de Wereldweken zijn:

  • Duurzaamheid: Vlietland College gaat Planet Proof! We dagen leerlingen uit om na te denken over hun ecologische voetafdruk en werken samen aan een duurzame toekomst.

  • Intercultureel leren: Grensverleggend leren. Cultuur staat in deze Wereldweek centraal. De leerlingen verleggen hun grenzen op sportief, creatief, en kunstzinnig gebied. Daarnaast stimuleren we begrip, respect en samenwerking tussen verschillende culturen.

  • Wereldburgerschap: Democratie en wereldburgerschap. Leerlingen leren over hun rechten, verantwoordelijkheden en hoe ze een actieve bijdrage kunnen leveren aan een betere samenleving.

Samen voor een betere wereld!

We zijn trots dat we onze leerlingen met het Unesco-lidmaatschap een breder perspectief kunnen bieden. Op het Vlietland College bouwen we samen aan een wereld waarin iedereen een verschil kan maken. Of het nu gaat om een debat over duurzaamheid, een interculturele uitwisseling of een workshop over mensenrechten – onze leerlingen leren dat zij de toekomst in handen hebben.

Met het Unesco-scholennetwerk maken we onze visie op onderwijs krachtiger dan ooit. Samen zetten we de volgende stap, lokaal en globaal! 🌍