Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie. Toestaan

Vwo op het Vlietland College 


Op het Vlietland College is het vwo een kleine, overzichtelijke afdeling. Dat
heeft zo z’n voordelen. Docenten kennen de leerlingen goed en de lijntjes zijn kort. Je wordt dus gezien en geholpen of gestimuleerd als dat nodig is. 

 

Academische vaardigheden 

In de eerste twee jaar van het vwo werk je naast de ‘normale’ lessen iedere week een dubbel lesuur aan je Academische Vaardigheden. Zo leer je al vroeg te denken als een echte wetenschapper. Hoe zet je een goed onderzoek op? Hoe stel je de juiste, kritische vragen? Hoe werk je effectief samen? Hoe presenteer je een onderzoek mooi? Iedere periode is minstens één vak op deze 'andere' manier aan het werk. 

Klas 3: specialiseren en combineren

Heb je extra uitdaging nodig? Wil je je verder verdiepen in een vak (of vakken)? Voor de onderbouw ligt er ieder jaar een spannend en gevarieerd programma klaar. In de bovenbouw trekken we die lijn door. 

Vwo Uniek

Bij ons hoef je in vwo 4 nog geen vakkenpakket te kiezen. Je kiest alleen een richting: Natuur of Maatschappij. De keuze van het vakkenpakket volgt in klas 4. Dat geeft je meer tijd om te ontdekken welk profiel het beste bij jou past. Je kunt ook wat langer nadenken over de soort wiskunde waar je examen in wilt doen  - we hebben wiskunde A, B, C en D in de aanbieding. Dat is erg fijn, want die keuze is erg lastig en onwijs belangrijk.

Vanaf de derde klas krijg je veel mogelijkheden om eigen keuzes te maken. Wil je binnen of buiten school aan activiteiten deelnemen die voor jou verrijkend zijn en/of bijdragen aan de maatschappij, dan proberen we dat mogelijk te maken. Sta je voor een vak 7,5 of hoger, dan mag je lessen overslaan om aan andere vakken of activiteiten te werken. Wil je extra vakken volgen of vervroegd examen doen? Als je eraan toe bent dan kan het. 

 

Voor extra gemotiveerde leerlingen werken we bovendien nauw samen met de Universiteit Leiden. In de eerste plaats kun je er een vooropleiding volgen die je vrijstelt van loting voor een vervolgstudie (Pre-University College). In de tweede plaats kun je er colleges van wetenschappers volgen (Pre-University Classes). Ook op andere universiteiten lopen regelmatig leerlingen van ons rond om zich te verrijken. 

Binnen en buiten school zijn nog genoeg andere keuzes te maken om jouw vwo-loopbaan aan/in te vullen. Extra vakken, commissies, Cambridge, leerlingmentoraat of tutor worden en bijles geven, op hoog niveau sporten en daarmee een ander programma volgen op school - ieder vult op zijn eigen manier zijn unieke programma in. 

Meer informatie of vragen

Heb je vragen over het vwo? Neem dan contact op met afdelingsleider Inger Klijnhout: kly@vlietlandcollege.nl

Bekijk ook
> Vwo Uniek - de punten die het vwo op het Vlietland College uniek maken
> Cambridge Engels - voor leerlingen die talent hebben voor Engels  
> Handige documenten voor vwo-leerlingen (pta's, bevorderingsnormen, etc.)