Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer informatie. Toestaan

Vwo op het Vlietland College 


Op het Vlietland College is het vwo een kleine, overzichtelijke afdeling. Dat heeft zo z’n voordelen. Docenten kennen de leerlingen goed en de lijntjes zijn kort. Je wordt dus gezien en geholpen of gestimuleerd als dat nodig is. 
 

Nieuwsgierige leerlingen

Ons onderwijs is gericht op het (verder) ontwikkelen van zelfstandigheid, intelligentie en nieuwsgierigheid.  Wij vertellen niet meteen hoe iets zit of werkt, maar proberen je te stimuleren om zelf op onderzoek uit te gaan. We leren je om kritisch te zijn, vragen te (blijven) stellen en altijd een open blik te houden. Zo bieden wij inspirerend en wetenschappelijk onderwijs, altijd met oog voor de maatschappij. 

WON: Wetenschapsoriëntatie Nederland

Wij zijn lid van het WON-netwerk. Zo zorgen wij met 46 scholen binnen Nederland voor onderwijs waarbij leerlingen onderzoekend leren. De WON-leerling kenmerkt zich door 
fundamentele twijfel, een kritische houding, het vragen blijven stellen, de vanzelfsprekende nieuwsgierigheid, het willen weten. 

Uniek vak: Wetenschap en Maatschappij 

Alle vwo-brugklassen krijgen wekelijks het vak ´Wetenschap & Maatschappij’ (W&M), dat door  onze eigen docenten ontwikkeld is. Je ontdekt bij dit vak wat onderzoek inhoudt en je leert kritisch na te denken, ook over je eigen rol. Tijdens de mentorlessen volg je een speciaal programma waarmee je erachter komt wat je al kent én kunt en wat jouw rol in onze maatschappij is. Ook daarbij hoort onderzoek. 

Onderbouw

Iedere periode in klas 1 en 2 sluiten we af met een W&M-projectdag die aansluit bij deze lessen.  In klas 3 hebben de leerlingen een W&M-projectweek. We hebben die week ook leerlingen uit verschillende landen in Europa als gast; Wetenschap & Maatschappij wordt dan Science & Society.

Bovenbouw

Zowel in klas 4 als in klas 5 kies je een eigen manier om een maatschappelijke bijdrage te leveren: aan de ontwikkeling op school, aan de maatschappij of aan duurzaamheid.

Ook goed om te weten: 

  • Je krijgt op ons vwo veel mogelijkheden om eigen keuzes te maken. Sta je voor een vak 7,5 of hoger, dan mag je lessen overslaan om aan andere vakken of activiteiten te werken. Wil je extra vakken volgen of vervroegd examen doen? Als je eraan toe bent dan kan het.

  • In vwo 4 hoef je nog geen vakkenpakket te kiezen. Je kiest alleen een richting: Natuur of Maatschappij. Je kunt zo wat langer nadenken, ook over de soort wiskunde waar je examen in wilt doen  - we hebben wiskunde A, B, C en D in de aanbieding. Dat is erg fijn, want die keuze is erg lastig en ook belangrijk.

  • Onze examenresultaten zijn al twee jaar achter elkaar 100% geslaagd.

  • We werken nauw samen met de Universiteit Leiden, alwaar je colleges van wetenschappers kunt volgen (Pre-University Classes). De sterkste leerlingen kunnen ook een vooropleiding volgen die je vrijstelt van loting voor een vervolgstudie (Pre-University College). 

  • Extra vakken, commissies, Cambridge Engels, leerlingmentoraat of tutor worden en bijles geven, op hoog niveau sporten en daarmee een ander programma volgen op school - ieder vult op zijn eigen manier zijn unieke programma in. 

Meer informatie of vragen

Heb je vragen over het vwo? Neem dan contact op met afdelingsleider Inger Klijnhout: kly@vlietlandcollege.nl

Bekijk ook
> Cambridge Engels - voor leerlingen die talent hebben voor Engels  
> Handige documenten voor vwo-leerlingen (pta's, bevorderingsnormen, etc.)